Segregarea betonului apare la betonul proaspat turnat si se caracterizeaza prin separarea mortarului de agregatele mai mari din amestec, prin separarea apei sau prin separarea agregatelor in general. Tendinta de segregare este o proprietate a betonului proaspat care indica usurinta cu care acesta isi pierde structura omogena, prin separarea agregatelor sau a apei.
Segregarea betonului depinde, in primul rand, de coeziunea sistemului din care acesta este alcatuit si anume ciment-agregat-apa. Aceste trei elemente si compozitia lor in beton stau la baza a celei mai importante proprietati a betonului – lucrabilitatea. Un beton lucrabil pastreaza o structura omogena din momentul prepararii si pana in momentul intaririi. O lucrabilitate buna este o conditie esentiala pentru asigurarea unei structuri omogene a betonului.
Segregarea betonului nu este cauzata numai de o calitate slaba a betonului, aceasta poate rezulta in urma a catorva serii de actiuni necorespunzatoare exercitate in momentul de punere in opera a betonului. Cele mai importante dintre aceste actiuni sunt: vibrarea insuficienta a betonului, vibrarea excesiva a betonului si turnarea prin cadere libera de la distante ce depasesc 1,5 m.
- Vibrarea insuficienta duce la segregare si la riscul de a se produce goluri de aer in masa betonului turnat. Astfel de cazuri apar la grinzi, unde vibrarea trebuie facuta cu mare atentie pentru a umple in totalitate cofrajul, in special sub barele din zona inferioara a armaturii. Segregarea betonului din cauza unei vibrari necorespunzatoare mai poate aparea si la stalpi, in zona inferioara a acestora. In aceste zone este recomandat sa se verifice prin lovirea cu ciocanul (de lemn). Lovirea se executa pana ce cofrajul nu mai suna a gol.
- Vibrarea excesiva a betonului conduce de asemenea la segregare. Operatiunea de vibrare trebuie executata intr-un timp cat mai scurt. Din momentul turnarii betonului, vibrarea trebuie executata imediat. O vibrare prelungita duce la separarea agregatelor si a apei, fenomen ce duce la segregare.
- Turnarea betonului prin cadere libera de la distante ce depasesc 1,5 m este o cauza foarte importanta a aparitiei fenomenului de segregare. Aceasta situatie este foarte intalnita la turnarea stalpilor ce depasesc 1,5 m inaltime. Prevenirea segregarii in aceasta situatie se face prin folosirea unor tevi tranconice speciale.