Betonul este un material de constructie artificial, alcatuit, in general, din trei elemente: ciment, agregate si apa. Prepararea acestuia se executa, aparent, foarte simplu prin amestecarea acestor materii prime. Insa, betonul trebuie obtinut dupa reguli foarte stricte atunci cand dorim sa obtinem o calitate optima a acestui material.

Pentru a executa un beton de calitate nu este necesar numai sa cunoastem cantitatile de ciment, agregate si apa, sorturile agregatelor si/sau calitatea cimentului. Pentru a obtine un beton ca la carte trebuie sa cunoastem si tehnologia de obtinere a acestuia, transportul, precum si modul de punere in opera.

In acest articol va vom prezenta, foarte scurt, cele mai importante aspecte de care sa tineti seama in prepararea betonului la betoniera.

Amestecarea componentilor (ciment, agregate si apa)

Prepararea betonului la betoniera este o operatiune simpla de amestecare a componentelor betonului, insa trebuie sa i se ofere o atentie deosebita. Amestecarea componentilor in betoniera trebuie sa se faca conform unor reguli specifice. Astfel, componentii nu trebuie introdusi deodata in cuva betonierei. Intai se adauga 75% din apa de adaos impreuna cu agregatele; dupa amestecarea lor timp de 1 minut, se introduce cimentul si restul de apa amestecandu-se inca 1-3 minute.

Introducerea apei si agregatelor in betoniera se poate face cu betoniera oprita. Atunci cand betoniera este in functiune materialele trebuie introduse in aceasta fara a atinge cuva in miscare.

Transportul si punerea in opera a betonului

Durata totala de transport si punere in opera nu trebuie sa depaseasca o jumatate de ora.

Caderea libera a betonului, atunci cand este pus in opera, trebuie evitata sa se faca de la inaltimi mai mari de 1,5 m.

Trebuie sa se dea o atentie deosebita lucrabilitatii betonului si corelarii ei cu compozitia si mijloacele de compactare. Se evita suplinirea unor asemenea necorelari prin vibrare prelungita pentru a evita segregarea betonului.

Retete beton

Prepararea betonului la betoniera trebuie sa respecte anumite cantitati de ciment, agregate si apa in functie de marca/clasa de beton care o dorim.

In functie de aplicatia acestuia betonul poate fi obtinut cu rezistente initiale si finale diferite. Astfel acesta este impartit in clase (C8/10, C12/15, C16/20 etc.) si marci (B 150, B200, B300 etc.). De exemplu: un beton de clasa C12/15 (marca B200), avand o rezistenta mai scazuta, este folosit la egalizari si fundatii, iar un beton de clasa C25/30 (marca B400) are o rezistenta mai mare si este folosit la grinzi, stalpi, centuri etc.

Cimentul se comercializeaza in saci de 40 kg. Dintr-un sac de 40 kg de ciment putem executa beton dupa cum urmeaza:

  • 1 sac ciment + 8,3 galeti nisip + 13,2 galeti pietris + 3,1 galeti apa = 0,173 m3 beton C8/10 (B150);
  • 1 sac ciment + 7,6 galeti nisip + 12 galeti pietris + 2,9 galeti apa = 0,160 m3 beton C12/15 (B200);
  • 1 sac ciment + 5,9 galeti nisip + 9,6 galeti pietris + 2,5 galeti apa = 0,133 m3 beton C16/20 (B250);
  • 1 sac ciment + 5,1 galeti nisip + 9,4 galeti pietris + 2,4 galeti apa = 0,125 m3 beton C20/25 (B350);
  • 1 sac ciment + 4,2 galeti nisip + 7,7 galeti pietris + 2,1 galeti apa = 0,105 m3 beton C25/30 (B400);
  • 1 sac ciment + 3,8 galeti nisip + 7,1 galeti pietris + 1,9 galeti apa = 0,098 m3 beton C30/32 (B450).